17.06.21

Сім родин переселенців отримали житло у Бердянську, а молодь Мелітополя – модернізовану спортивну школу завдяки кредитам Європейського інвестиційного банку

Logo
Сім родин переселенців отримали житло у Бердянську, а молодь Мелітополя – модернізовану спортивну школу завдяки кредитам Європейського інвестиційного банку

EN version is below

15-16 червня Запорізька область – Цього тижня сім родин внутрішньо переміщених осіб отримали ключі від нового житла у Бердянську, а у Мелітополі офіційно відкрито реконструйовану дитячо-юнацьку спортивну школу №3. Це стало можливим завдяки впровадженню Надзвичайної кредитної програми для відновлення України від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Програма реалізується Міністерством громад та територій України разом з органами місцевого самоврядування за технічної підтримки Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН). Програма також отримала грант ЄС на суму 1,5 млн євро як технічну допомогу.

У межах впровадження кредитної програми ЄІБ загальною сумою 200 млн євро міста отримували довгострокові кредити для відновлення інфраструктури у дев'яти областях України. Із них 32 млн євро спрямовано на реконструкцію 30 соціально важливих об'єктів у Бердянську, Запоріжжі, Мелітополі та інших містах Запорізької області.

Голова Запорізької обласної держадміністрації Олександр Старух на церемонії офіційного відкриття нового житла, що відбулась 15 червня 2021 року, зазначив, що у Запорізькі області проживає більше 53 тисяч внутрішньо переміщених осіб, більшість з яких не планує повертатися на колишнє місце проживання.

«Разом ми повинні забезпечити у нашому регіоні сприятливі умови для цих людей, допомогти звикнути до нових реалій і створити взаємну дружню атмосферу як для внутрішньо переміщених осіб, так і для приймаючих громад», – зазначив голова Запорізької ОДА.

Квартири облаштовані на першому поверсі найстарішого у місті дев'ятиповерхового житлового будинку, збудованого у 1965 році. З жовтня 2012 року ці площі не використовувалися. Реконструкція нежитлових приміщень для облаштування квартир почалася на початку 2020 року. З того часу тут було проведене опалення, вентиляція, водопостачання, каналізація та електрика, сантехнічні роботи, внутрішнє оздоблення квартир, благоустрій та озеленення території. Загальний внесок кредитних коштів ЄІБ у ремонті роботи склав 301 000 євро без ПДВ.

«Кожна людина заслуговує на гідне місце для життя, зростання та навчання. Тому Європейський Союз активно підтримує модернізацію соціальної інфраструктури в Україні. Ми пишаємося тим, що пільгові кредити ЄІБ, банку ЄС, разом із грантовими коштами ЄС були використані для реконструкції квартир у Бердянську та спортивної школи у Мелітополі. Це очевидні та конкретні переваги Угоди про асоціацію між Україною та ЄС для громадян Запорізької області», зазначив Ремі Дюфло, заступник голови Представництва ЄС в Україні.

16 червня 2021 року була офіційно відкрита дитячо-юнацька спортивна школа у Мелітополі після капітального ремонту, що відбувся вперше за 30 років. У ході реконструкції будівлі зроблено масштабні переробки – монтаж мереж водопостачання, каналізації, електрики, опалення, встановлення сучасної системи вентиляції та пожежної сигналізації, повна заміна вікон та дверей, ремонт даху та балконів, утеплення та декоративне підсвічування фасаду та багато інших змін.

Справжня гордість оновленого закладу – найбільший і найсучасніший у Запорізькій області спортзал для баскетболу та гандболу – зможе приймати змагання не лише всеукраїнського, а й міжнародного рівня. Вражають не лише його розміри – десятиметрова висота до балок і площа ігрового поля 800 м2, – але й можливості: скляний балкон, великий LED-екран та кілька відеокамер дозволяють якнайкраще і найзручніше слідкувати за перебігом подій на змагальному майданчику. Відтепер молодь Мелітопольського району, у тому числі 465 дітей із родин внутрішньо переміщених осіб, зможе займатися спортом або переглядати змагання у зручному й сучасному спортивному центрі.

Під час офіційного відкриття модернізованої школи старший експерт сектору регіонального розвитку Європейського інвестиційного банку Рой Дрейкотт звернув увагу на велике значення, що має для ЄІБ створення сприятливого середовища, в якому діти можуть займатися спортом, а також відкривати і розвивати свої таланти.

«Спорт та фізична активність мотивують та надихають молодих людей реалізувати свій потенціал, жити більш довгим та здоровим життя. І я радий, що надзвичайна кредитна програма відновлення України має можливість сприяти цьому», – додав він.

У приміщенні спортшколи також облаштовано хостел (шість кімнат і чотири санвузли з душовими кабінами) для тимчасового перебування спортсменів під час проведення змагань. Окрім того, у школі вперше зроблено пандус та санвузол для маломобільних груп населення. Замість 11 старих роздягалень діятимуть 32 сучасні, з душовими кабінами та іншими зручностями, адже тепер відремонтована школа прийматиме більше юних спортсменів. Щодня близько 400 дітей матимуть змогу займатися тут одним із семи видів спорту: дзюдо, гандбол, баскетбол, сумо, вільна боротьба, плавання та художня гімнастика. Загальний внесок кредитних коштів ЄІБ у ремонті роботи склав 1.34 млн євро без ПДВ.

Керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну заявив, що відкриття спортивного центру також забезпечить економічне зростання для регіону.

«Такі заклади не лише корисні для здоров'я дітей регіону – вони також мають економічні вигоди. Можливість проводити тут як національні, так і міжнародні змагання сприятиме збільшенню кількості поїздок до регіону, що є корисним для місцевого бізнесу», – сказав він.

Загалом у межах Надзвичайної кредитної програми у Запорізький області буде відремонтовано 30 соціально важливих об'єктів у Бердянську, Гуляйполі, Запоріжжі, Мелітополі та Приморську на загальну суму 32 млн євро. Серед них чотири дитячих садочки, 12 загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл, сім медзакладів, п'ять житлових будівель, палац мистецтв та палац культури.

Надзвичайна кредитна програма для відновлення України не є одноразовою допомогою. Завдяки її успішним результатами, ЄІБ та ЄС надали додатковий кредит у розмірі 340 млн євро. Ці кошти будуть використані для відновлення інфраструктури та поліпшення умов життя і ведення бізнесу в постраждалих від конфлікту регіонах на сході України, а також для сталого розвитку країни в цілому.

Кoнтакти для преси:

Ольга Сушицька, o.sushytska@ext.eib.org, тел.: +38 067 243 63 55, вебсайт: www.eib.org/press – Пресслужба: +352 4379 21000 – press@eib.org

Юлія Самусь, очільниця відділу комунікацій, ПРООН в Україні, yuliia.samus@undp.org

Довідкова інформація:

Про ЄІБ:

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – це інституція довгострокового кредитування Європейського Союзу. Його власниками є держави-члени Євросоюзу. Банк надає доступ до довгострокового фінансування для розумного інвестування задля впровадження політик Європейського Союзу.

Про ЄІБ в Україні:

Європейський інвестиційний банк працює в Україні з 2007 року. Україна є основною країною-реципієнткою інвестицій ЄІБ серед країн Східного партнерства, на неї припадає понад 60% кредитної діяльності ЄІБ у цьому регіоні. Банк фокусується на сферах соціальної та економічної інфраструктури, транспорту та зв'язку, розвитку місцевого приватного сектору, енергоефективності, інновацій та протидії кліматичним змінам. Нині ЄІБ є одним із найбільших інвесторів в Україні з портфелем кредитів та гарантій на загальну суму понад 7 млрд євро.

Про Надзвичайну кредитну програму для відновлення України (НКПВУ)

Надзвичайна кредитна програма для відновлення України здійснюється згідно Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Через Програму ЄІБ надав місцевим органам влади 200 млн євро у вигляді багатосекторних рамкових кредитів на відновлення важливої комунальної й транспортної інфраструктури та покращення умов життя для внутрішньо переміщених осіб та громад, що їх приймають, у дев'яти областях України: підконтрольних українському уряду територіях Донецької та Луганської областей, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Одеській, Херсонській, Київській областях.

 

 

_____________________

 

 

Seven IDP families received apartments in Berdyansk, children and youth of Melitopol enjoyed new sports school renovated with the EIB funds

 

15-16 June, Zaporizhzhia Oblast – Seven families of internally displaced persons (IDPs) received the keys to new apartments in Berdyansk, and children and young people of Melitopol can now enjoy the modernised Sports School No. 3. These renovations were made possible thanks to the Ukraine Early Recovery Programme (UERP) of the European Investment Bank (EIB). The programme has an EU grant-financed TA component of €1.5 mln and is implemented by the Ministry of Communities and Territories Development jointly with the local self-government bodies under the technical support of the United Nations Development Program in Ukraine (UNDP). The programme was also supported by a €1.5 mln technical assistance grant from the EU.

Local governments have received long-term loans for rebuilding infrastructure in nine oblasts of Ukraine under a €200 million EIB programme. Of this, €32 mln was provided for the reconstruction of 30 socially important facilities in Berdyansk, Zaporizhzhia, Melitopol and other cities in Zaporizhzhia Oblast.

Head of Zaporizhzhia Regional State Administration Oleksandr Starukh at the official opening ceremony of the new housing on June 15, 2021, noted that that over 53,000 IDPs live in Zaporizhzhia Oblast, most of whom have no plans to return to their previous places of residence.

"Together we have to provide favourable living environment for IDPs in our oblast to help them adjust to their new reality and to create a mutually friendly atmosphere for both internally displaced persons and their host communities," Starukh said.

The apartments are located on the ground floor of the city's oldest nine-storey residential building, which was built in 1965 in Berdyansk. The premises had been unused since October 2012. The reconstruction of non-residential premises into apartments began early in 2020. With the support of the EIB Ukraine Early Recovery Programme, the premises were connected to heating, ventilation, water supply, sewerage and electricity networks, interior decoration of the apartments was carried out, and landscaping of the areas around the building was completed. Total EIB investment cost of renovation is €301 000 mln without VAT.  

"All people deserve a decent place to live, grow and learn. That is why the EU massively supports the modernisation of social infrastructure in Ukraine. We are proud that the concessional loans of the EIB, the EU bank, together with the EU's grant money, were put to good use to renovate apartments for internally displaced persons in Berdyansk, as well as Children and Youth Sports School No. 3 in Melitopol. These are visible and concrete benefits of EU-Ukraine Association for the citizens of Zaporizhzhia oblast," said Rémi Duflot, Deputy Head of the EU Delegation to Ukraine.

On June 16, 2021, the renovated children and youth sports school in Melitopol was opened. During the renovation of the building, large-scale improvements were made: installation of water supply, sewerage, electricity, and heating networks; installation of modern ventilation and fire alarm systems; complete replacement of windows and doors; renovation of the roof and balconies, including the installation of a glass balcony in the large sports hall; insulation and decorative illumination of the front the building.

The real pride of the renovated facility is its sports hall for basketball and handball, which is now the largest and most modern in Zaporizhzhia Oblast. It is able to host not only national but also international competitions. It is impressive not only in terms of its size – ten meters high to the roof beams, with a playing area of 800 square meters – but also its features, which include a glass balcony, along with a large LED screen and several video cameras to provide close-up coverage of the events on the competition court or field. From now on, young people in Melitopol district, including 465 children from families of internally displaced persons (IDPs), will have a convenient and modern sports centre in which to engage in sports or watch sports competitions.

During the ribbon-cutting ceremony for the renovated school, Senior Sector Specialist of the Regional Development Division at the European Investment Bank Roy Draycott highlighted the great importance for the EIB in creating a favourable environment for children to engage them in sports activities, and to develop and nurture their talents.

"Sport and physical activity can inspire and empower young people to fulfil their potential and live longer, healthier lives. I'm happy that our Ukraine Early Recovery Programme can contribute to this," he said.

 

The sports school also has a hostel (six rooms and four bathrooms with showers) to accommodate visiting athletes during competitions. In addition, the school for the first time has a ramp and a bathroom for low mobility groups. And instead of 11 old locker rooms, the centre now has 32 modern ones, with showers and other amenities, allowing the renovated school to cater for a larger number of young athletes – every day about 400 children will be able to do one of seven sports: judo, handball, basketball, sumo, wrestling, swimming and rhythmic gymnastics. Total EIB investment cost of renovation is €1.34 mln without VAT.  

Manager of the United Nations Recovery and Peacebuilding Programme (UN RPP) Victor Munteanu said the opening of the sports centre would also provide an economic boost to the region.

"Facilities like these are not just beneficial for the health of a region's children – they also provide economic benefits," Munteanu said. "The ability to hold both national and international competitions here will promote and increase travel to the region, which is good for other local business."

In total, 30 socially important facilities in Berdyansk, Huliaipole, Zaporizhzhia, Melitopol and Prymorsk in Zaporizhzhia Oblast are to be renovated with a total cost of EUR 32 mln under the Ukraine Early Recovery Programme. These include 4 kindergartens, 12 secondary and specialized schools, 7 medical facilities, five residential buildings, a Palace of Arts and a Palace of Culture.

The Ukraine Early Recovery Programme is not one-time aid. As a result of the implementation of the programme, the EIB and the EU have provided an additional loan of EUR 340 mln. These funds will also be used to rebuild infrastructure and improve conditions for living and doing business in conflict-affected areas of eastern Ukraine, as well as to promote sustainable development.

Press contacts:

Olga Sushytska, o.sushytska@ext.eib.org, tel.: +380672436355, Website: www.eib.org/press - Press Office: +352 4379 21000 – press@eib.org

Yuliia Samus, Communications Team Leader, UNDP Ukraine, yuliia.samus@undp.org, +380971391475

Background information:

About the EIB:

The European Investment Bank (EIB) is the long-term lending institution of the European Union owned by its member states. It makes long-term finance available for sound investment in order to contribute towards EU policy goals.

About the EIB in Ukraine:

The EIB has worked with Ukraine since 2007. Ukraine has been the main recipient country of EIB support in the Eastern Neighbourhood, accounting for more than 60 % of EIB lending activity in this region. The bank focuses on social and economic infrastructure, transport and connectivity, local private sector development, energy efficiency, climate action, and innovation. Today, the EIB is one of the largest investors in Ukraine with signed projects of about €7bn.

About the Ukraine Early Recovery Programme (UERP):

The Ukraine Early Recovery Programme is implemented in accordance with the Financing Agreement between Ukraine and the European Investment Bank. Through the programme, the EIB provided EUR 200 million in multi-sectoral framework loans to local authorities to rehabilitate important utilities and transport infrastructure and improve living conditions for internally displaced persons and their host communities in nine oblasts of Ukraine: the Ukrainian government-controlled areas of Donetsk and Luhansk oblasts, Kharkiv, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Poltava, Odesa, Kherson, and Kyiv oblasts.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.