17.09.15

Спільна заява співголів Парламентського комітету асоціації між ЄС і Україною Андрея Пленковича і Остапа Семерака з приводу першої річниці від дня одночасної ратифікації Європейським Парламентом і Верховною Радою Угоди про асоціацію між ЄС і Україною


Спільна заява співголів Парламентського комітету асоціації між ЄС і Україною Андрея Пленковича і Остапа Семерака з приводу першої річниці від дня одночасної ратифікації Європейським Парламентом і Верховною Радою Угоди про асоціацію між ЄС і Україною

Брюссель, 16 вересня
Сьогодні ми зустрілися, аби відзначити першу річницю від дня одночасної ратифікації Європейським Парламентом і Верховною Радою України Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Ця спільна ратифікація стала символом міцної солідарності між громадянами України і громадянами Європейського Союзу.
Ми висловлюємо своє задоволення хорошим прогресом ратифікаційного процесу: переважна більшість країн-членів ЄС вже завершили ратифікацію відповідно до своїх внутрішньодержавних процедур. Однак ми закликаємо решту країн вдатися до усіх необхідних заходів, аби максимально оперативно завершити цю процедуру.
З того історичного дня Європейський Парламент неодноразово демонстрував свою підтримку Україні, яка знаходиться на шляху демократичних реформ і бореться за збереження свого суверенітету і територіальної цілісності. Європейський Парламент ухвалив низку резолюцій і зробив низку заяв; у них висловлювалася повна солідарність з українським народом і засуджувалася агресивна та експансіоністська політика Росії, включаючи незаконне утримання і суд над Надією Савченко, Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та іншими громадянами України, які знаходяться в Росії. Європейський Парламент вкотре наголошує на своїй відданості ідеї допомоги Україні у мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, а також території незаконно анексованого Криму.
Ми хочемо привітати поновлену і інтенсивну парламентську співпрацю між Європейським Парламентом і Верховною Радою у нових рамках – у рамках Комітету парламентської співпраці між ЄС і Україною, який офіційно було заснованої у лютому з метою підтримки України у впровадженні нею Угоди про асоціацію. Окрім того, у червні Президент Європейського Парламенту і Голова Верховної Ради підписали Меморандум про розуміння з метою створення спільних рамок для парламентської підтримки і розвитку та зміцнення потенціалу українського Парламенту. Модернізація Верховної Ради може стати прикладом подальших реформ урядових інституцій України.
Ми також вітаємо нещодавнє рішення Європейського Парламенту направити спостережну місію на місцеві вибори, які відбудуться в Україні 25 жовтня. У зв'язку із цим ми закликаємо уникати будь-яких спроб проведення виборів на тимчасово неконтрольованих Україною територіях з порушенням українського законодавства.
Сьогодні ми знову заявляємо про нашу рішучість і обопільне зобов'язання докласти максимальних зусиль для якнайшвидшого впровадження Угоди про асоціацію. Вже було досягнуто прогресу; особливо ми хочемо підкреслити ухвалення у першому читанні змін до Конституцій України щодо децентралізації та реформи національної поліції. Прийдешніми місяцями ми хочемо зосередитися на міжпарламентському діалозі, що зачіпає надважливі систематичні питання і у яких Верховна Рада має відігравати ключову роль. Йдеться, зокрема, про консолідацію верховенства права, боротьбу проти корупції, ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду, реформу судової системи, державного управління, секторів громадського здоров'я, реструктуризацію енергетичного сектору, модернізацію управління державними фінансами.
Ми також вкотре підтверджуємо наше прагнення проводити регулярні громадські слухання із залученням міжнародних експертів і неурядових організацій, аби фіксувати факти і вести облік порушень прав людини на окупованих частинах Донецької і Луганської областей, а також в незаконно анексованому Криму. Ми закликаємо до подальшої гуманітарної допомоги Україні, приділивши окрему увагу потребам українських дітей, які найбільше уражені конфліктом.
Зважаючи на чинні тяжкі економічні труднощі в державі та процес реформ, який чекає на Україну попереду, ми дуже вітаємо зусилля Європейського Союзу та операційну допомогу з боку Європейської Комісії з метою надання цільової підтримки Україні. Ми прагнемо працювати разом у напрямі втілення усіх передумов для того, аби Україна змогла повністю отримати користь від цієї допомоги. Ми також заохочуємо окремі країни-члени розвивати і зміцнювати свою двосторонню допомогу Україні – і робити це у скоординований спосіб на рівні ЄС.
Ми вітаємо рішення Ради ЄС подовжити на півроку застосування обмежувальних заходів Євросоюзу, які зачіпають фізичних осіб і установи, що залучені у підрив територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України. Беручи до уваги подальше погіршення гуманітарної ситуації на сході України і хиткий режим припинення вогню у рамках Мінського мирного процесу, ми закликаємо до надання безперешкодного доступу на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей для співробітників гуманітарних організацій, Спеціальної спостереженої місії ОБСЄ, а також для надання гуманітарної допомоги.
Ми також хотіли би рішуче привітати прогрес України у впровадженні Плану дій з візової лібералізації. У зв'язку із цим ми хотіли би висловити сподівання, що Європейська Комісія зможе оприлюднити позитивні рекомендації до кінця року – прокладаючи шлях у такий спосіб до надання безвізового режиму для України.
Оскільки ми вітаємо роботу, що проводиться з приводу політичної частини Угоди про асоціацію, ми також рішуче підтримуємо набуття глибокою і всеохопною зоною вільної торгівлі чинності від 1 січня 2016 року. Повне застосування Угоди про асоціацію принесе відчутну користь для усіх українських громадян і одночасно істотно поглибить асоціацію України з Євросоюзом. Ми повністю свідомі того, що це повне впровадження потребує як політичної волі, так і спроможності протистояти зовнішньому тиску, що спрямований на повторне відтермінування цього процесу. Саме тому зараз найважливіше як ніколи триматися разом і продовжувати перетворювати слова солідарності на конкретні дії.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.