19.10.16

Президент України провів телефонну розмову з Президентом Франції Франсуа Олландом та Канцлером ФРН Ангелою Меркель

Президент України Петро Порошенко
Офіційне інтернет-представництво

Новини

Президент України, перебуваючи з офіційним візитом у Норвегії, провів телефонну розмову у тристоронньому форматі за участі Президента Франції Франсуа Олланда та Канцлера ФРН Ангели Меркель.
Глава Української держави подякував Президенту та норвезькому Парламенту за тверду позицію на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, імплементацію Мінських домовленостей та де-окупацію Криму.
Президент Петро Порошенко підписав Закон України №1660-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», внесений Кабінетом Міністрів України.
Президент Петро Порошенко наголошує, що  затвердження «дорожньої карти» імплементації Мінських домовленостей, під час завтрашньої зустрічі у Нормандському форматі, є спільною позицією України, Німеччини та Франції.
«Так, я дуже оптимістично налаштований відносно майбутнього України. Але, на жаль, не настільки оптимістичний щодо завтрашньої зустрічі. Але я був б дуже щасливим здивуватися», - сказав Петро Порошенко під час спілкування із журналістами, в ході офіційного візиту до Норвегії, відповідаючи на питання щодо оцінок завтрашньої зустрічі в Нормандському форматі.
Петро Порошенко підкреслив, що саме це чітко окреслено в Мінських угодах. За його словами, без «дорожньої карти», без наявності двох абсолютно важливих компонентів та чіткої послідовності кроків – виведення окупаційних військ та звільнення заручників, не можливо перейти до політичного пакету. «Це саме те про, що йдеться у домовленостях», - сказав Глава держави.
Відповідаючи на запитання журналістів про проведення виборів на Донбасі, Президент наголосив, що це буде можливо тільки за умови, коли Росія виведе свої війська з території України. «В жодній країні світу не можуть відбуватись вибори в при сутності іноземних окупаційних військ», - підкреслив Петро Порошенко.
«Я не можу уявити собі те, як ми можемо забезпечити місцеві вибори в присутності російських військ. У нас вже мали місце так звані вибори в Криму, коли 50 тис. російських військових були присутні в Криму, і проводився так званий референдум. І це їх розуміння демократичних виборів», - додав Президент.

Україна та Королівство Норвегія мають спільне бачення цілісної, вільної та мирної Європи. Наша відданість міжнародному праву та основоположним принципам міжнародних відносин є непорушною. Ми вкотре рішуче засуджуємо незаконну та нелегітимну анексію Росією Криму та її агресію на Донбасі. Норвегія підтверджує свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.
Україна підтверджує свою відданість європейським стандартам демократії, прав людини та верховенства права, та рішучість щодо ухвалення і втілення глибоких та всеосяжних реформ. Україна та Норвегія визнають, що політична та економічна стабільність та процвітання в Україні відповідатимуть інтересам усього Європейського континенту та його народів. Норвегія підтверджує свою готовність і надалі підтримувати зусилля України з проведення реформ, як на двосторонньому рівні, так і у співпраці з іншими партнерами.
У рамках багатостороннього співробітництва наші країни налаштовані:
Сприяти забезпеченню дотримання міжнародного права, демократії, поваги до прав людини та верховенства права;
Тісно співпрацювати з ООН, ОБСЄ, НАТО та Радою Європи та іншими міжнародними організаціями з метою зміцнення міжнародного співробітництва та регіональної безпеки;
Сприяти зміцненню економічної інтеграції на принципах вільної торгівлі в рамках багатосторонньої торгової системи;
Підтримувати мирне політичне врегулювання на основі Мінських домовленостей;
Проводити політику невизнання стосовно Криму;
Підтримувати зусилля зі звільнення всіх політичних в'язнів та осіб, які незаконно утримуються у зв'язку з агресією на Донбасі та окупацією Криму;
Сприяти триваючій співпраці між НАТО та Україною у відповідності до Комплексного пакету з надання допомоги НАТО Україні.
На двосторонньому рівні наші країни зосередяться на таких сферах:
Підтримка зусиль України з реформування з особливим наголосом на ефективному урядуванні, правах людини, верховенстві права, антикорупційних заходах та енергоефективності;
Гуманітарна допомога;
Енергетичне співробітництво, спрямоване на підвищення енергоефективності та реформування енергетичного сектору;
Реформування оборонно-безпекового сектору з метою забезпечення цивільного демократичного контролю над Збройними силами та їх підзвітності;
Ядерна безпека з метою забезпечення збереження радіоактивних матеріалів та запобігання їх незаконному обігу;
Двосторонній діалог з питань європейської інтеграції з урахуванням досвіду Норвегії в рамках Угоди про Європейську економічну зону;
Розширення торговельних відносин шляхом зниження торгових бар'єрів;
Двостороння торгівля та ділові зв'язки з використанням можливостей Українсько-Норвезької міжурядової комісії з питань співробітництва в галузі торгівлі, підприємництва та економіки, а також різноманітних ділових мереж з метою розвитку контактів та покращення розуміння між діловими колами та державними установами; 
Міжлюдські контакти з наголосом на культурних, освітніх і наукових обмінах та дослідженнях, включаючи вивчення історичних зв'язків між Україною та Норвегією, співпраця у галузі спорту та розвитку туризму.
Підписано в м. Осло 18 жовтня 2016 р.
Петро Порошенко                                               Ерна Солберг 
Президент України                                             Прем'єр-міністр Королівства Норвегія
«Така чітка позиція Вашої держави для нас сьогодні є дуже важливою. Переконаний, що вона стане прикладом і для держав-членів ЄС, які також визнають Росію державою-агресором», - сказав Петро Порошенко на спільній прес-конференції за підсумками зустрічі  з Прем'єр-міністром Королівства Норвегія.
Президент Петро Порошенко та  Прем'єр-міністр Королівства Норвегія Ерна Солберг обговорили основні напрямки та сфери двосторонньої співпраці держав.
У рамках офіційного візиту Глави Української держави до Королівства Норвегія, дружина Президента Марина Порошенко ознайомилася з досвідом країни у сфері інклюзивної освіти та провела зустріч з керівництвом громадської організації «Врятуймо дітей», яка допомагає дітям, що постраждали під час військових конфліктів. Президент Петро Порошенко та пані Марина також мали аудієнцію з Королем Норвегії Гаральдом V та Королевою Норвегії Сонею Харальдсен.
Дружина Глави Української держави ознайомилася з досвідом роботи початкової школи «Нордвет» - закладу для дітей з особливими освітніми потребами. Окрім звичайних та інклюзивних класів,  у школі діють 4 спеціалізовані групи (27 учнів) для учнів із загальними труднощами у навчанні, різними рівнями аутизму та порушеннями слуху. Навчання у школі зосереджено на інтеграції, створенні відповідного навчального середовища та розвитку мовленнєвих навичок. Із метою успішного розвитку дітей також ведеться співпраця з місцевим дитячим садком у напрямку продовження відповідних програм навчання для забезпечення їх послідовності та безперервності.
На думку Марини Порошенко, саме навчання дитини з особливостями розвитку в загальноосвітній школі є визначальним етапом її соціалізації. «Тут формується світогляд, ціннісні орієнтири та закріплюється модель взаємовідносин з іншими людьми. Інклюзивна освіта з самого дитинства привчає всіх дітей шанувати людську гідність, бути відповідальними та уважними до потреб оточуючих», - підкреслила дружина Президента.
На зустрічі з керівництвом та співробітниками норвезького відділення неурядової організації «Врятуймо дітей» пані Марина подякувала за роботу, яку організація здійснює на Сході України, у наданні українським дітям психологічної допомоги та освіти. У ході розмови сторони обмінялися своїм баченням щодо створення безпечного та толерантного середовища для дітей, які постраждали від військових дій, та дітей з інвалідністю, а також про можливі шляхи співпраці у цих напрямках.
Президент Петро Порошенко разом з Прем'єр-міністром Норвегії Ерною Солберг взяв участь в українсько-норвезькому бізнес-форумі, в рамках офіційного візиту до цієї країни. Глава держави запросив норвезьких інвесторів в Україну та відзначив потенціал розвитку і зміцнення україно-норвезької співпраці.
«Нам дуже цікаві передові досягнення Норвегії, яка є визнаним європейським лідером у питаннях енергоефективності, енергозбереження та активно запроваджує сучасні технології», - відзначив Петро Порошенко.
Заплановані зустрічі Глави Української держави з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером, Президента Європейського Парламенту Мартіном Шульцем.
У Брюсселі Президент Петро Порошенко зустрінеться з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
Співрозмовники скоординували позиції з пріоритетних питань у взаємодії Україна-ЄС напередодні засідання Європейської ради 20-21 жовтня у Брюсселі. Вони обговорили питання прискорення надання українцям безвізового режиму і завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію.
Петро Порошенко подякував Його Величності за підтримку територіальної цілісності України та значну практичну допомогу.
Якщо Ви бажаєте відписатися від розсилки або змінити її параметри, перейдіть за посиланням: Unsubscribe

Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.