03.12.16

Глава держави призначив Вадима Свириденка Уповноваженим з питань реабілітації поранених учасників АТО

Президент України Петро Порошенко
Офіційне інтернет-представництво

Новини

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в антитерористичній операції».
Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про призначення стипендій Президента України для видатних спортсменів та тренерів України з олімпійських видів спорту».
В програмі візиту зустріч Президентів Петра Порошенка та Анджея Дуди  у форматі віч-на-віч, переговори делегацій України та Польщі під головуванням Глав держав, за результатами яких заплановано підписання низки двосторонніх документів.
За підсумками переговорів делегацій під головуванням Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Польща Анджея Дуди відбулося підписання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони
Ми, Президенти України та Республіки Польща,
виходячи із засад, принципів та цілей Стратегії Європейського Союзу до 2020 року щодо конкурентної, сталої та безпечної енергії та Енергетичної Дорожньої карти Європейського Союзу до 2050 року;
базуючись на наших зобов'язаннях у рамках Договору про заснування  Енергетичного Співтовариства;
визнаючи принципи і вимоги Третього енергетичного пакету та важливість приведення правових рамок щодо загальних засад функціонування внутрішнього ринку природного газу у відповідність до вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/73/ЕС від 13 липня 2009 року стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу;
зобов'язуючись імплементувати Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони;
визнаючи важливість посилення диверсифікації та рівня енергетичної безпеки України та ЄС; підкреслюючи повну відданість тісній співпраці у питанні відкриття альтернативних маршрутів постачання газу до країн Центральної та Східної Європи на основі нової стратегічної інфраструктури, включаючи СПГ-термінал у Свіноуйсьці, пряме газопровідне сполучення з Норвегії через Данію до Польщі та нові віртуальні та фізичні проекти реверсних постачань газу на українсько-польському кордоні;
беручи до уваги важливу роль України та Польщі як транзитних країн та підтверджуючи намір залишатися стабільними й надійними партнерами у забезпеченні транзиту газу до європейських споживачів,
заявляємо про таке:
Україна та Республіка Польща були вражені рішенням Європейської Комісії від 28 жовтня 2016 року, яке відкриває можливість для Газпрому збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України. Зміст і процедура ухвалення цього рішення здатні порушити взаємні зобов'язання у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.
Ми вважаємо, що рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації – об'єднанню енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що міститься у Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, та правила конкуренції (Стаття 18).
Більше того, воно порушує положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також дух політичної асоціації та поглибленої і всеохоплюючої економічної інтеграції.
Рішення Комісії щодо газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи, які залежать від газопостачань з одного джерела, а також перешкоджатиме створенню ефективного Енергетичного Союзу в Європі, метою якого є зменшення залежності від постачань російського газу, диверсифікація джерел і маршрутів газопостачань, а також дотримання спільної позиції на переговорах з третіми країнами – постачальниками енергоносіїв.
Воно створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Польщею і Україною та суттєвого переспрямування існуючих газопотоків між іншими країнами.  
Воно поглибить поляризацію дискусій на інші теми, оскільки заохочуватиме прихильників Росії у державах-членах та інституціях ЄС.
Воно порушить конкуренцію, оскільки додатково зміцнить переваги Росії:
ринкові позиції Газпрому, найбільш домінуючого гравця на ринку;
можливості Газпрому маніпулювати цінами на газ для окремих країн;
транзитний маршрут та джерело газопостачань.      
Це рішення також закладає підвалини для будівництва газопроводу «Північний потік - 2», результатом чого може стати руйнування газотранспортної системи України, подальше порушення правил конкуренції та значне збільшення ціни на газ для споживачів.
У цьому контексті рішення ставить під загрозу енергетичну безпеку як ЄС, так і України, оскільки воно компрометує безпеку постачання.
Рішення ставить під сумнів спроможність та готовність ЄС дотримуватися власного законодавства та протистояти російському тиску.
Оптимізуючи доступ Газпрому та поставок з Росії на ринок природного газу ЄС, Європейський Союз дедалі заохочуватиме Росію до деструктивних дій на внутрішньому ринку ЄС та подальшого тиску з метою просування свого політичного порядку денного з ЄС та іншими країнами, зокрема Україною. ЄС також суттєво підірве зусилля, спрямовані на диверсифікацію газопостачань, що докладаються Україною та Польщею.
Таке рішення ЄК заохочує і надихає Росію продовжити свою тактику створення проблем з метою отримання поступок в інших сферах.   
Рішення суперечить санкційній політиці ЄС, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Російської Федерації, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу.     
Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним та болючим кроком це може бути.  
Ми віддані захисту наших спільних інтересів за допомогою усіх відповідних правових механізмів.   
Ми також закликаємо ЄС до подальшої підтримки інтеграції України з внутрішнім енергетичним ринком ЄС шляхом розбудови відповідної інфраструктури та інтерконекторів, що уможливить подальшу диверсифікацію постачань природного газу в Україну та лібералізацію енергетичного ринку України відповідно до принципів Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.
Президент України Петро ПОРОШЕНКО
Президент Республіки Польща Анджей ДУДА
Президент України  Петро Порошенко та Президент Республіки Польща Анджей Дуда ухвалили Спільну заяву, в якій закликали переглянути рішення Європейської Комісії, яке відкриває можливість для «Газпрому» збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України.   
Глави держав домовились про проведення навесні наступного року засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, надавши відповідні доручення співголовам комісії.
Президент Петро Порошенко вшанував пам'ять Тараса Шевченка та поклав квіти біля підніжжя пам'ятника великому українцеві у польській столиці та поспілкувався з представниками громадських організацій польських українців.
Співрозмовники відзначили обопільну зацікавленість сторін у продовженні активного діалогу як на рівні парламентів двох країн, так і окремо між парламентськими комітетами та групами дружби. Президент підтримав ініціативу польської сторони щодо проведення міжпарламентського Форуму країн Центральної та Східної Європи.
Сторони обговорили шляхи подальшого розвитку двосторонніх торговельно-економічних відносин, співробітництво у нафтогазовій та енергетичній галузях, посилення прикордонного співробітництва. Під час зустрічі відзначалась важливість проведення на початку наступного року Міжурядової українсько-польської комісії з питань економічного співробітництва.
Спільними зусиллями ми маємо врятувати сьогоднішню Європу від приступів популізму, байдужості, євроскептицизму та синдрому егоїзму, наголосив Президент Петро Порошенко на українсько-польській конференції з циклу «Форум лідерства» в ході офіційного візиту до Республіки Польща.
В ході офіційного візиту Президента України до Республіки Польща Дружина Глави держави Марина Порошенко взяла участь в урочистостях з нагоди нагородження лауреатів ХІІІ конкурсу «Людина без кордонів», який відбувся напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю.
Сторони висловилися за активізацію співпраці у рамках тристоронньої Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литви, а також Сейму та Сенату Польщі.
Якщо Ви бажаєте відписатися від розсилки або змінити її параметри, перейдіть за посиланням: Unsubscribe

Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.