21.04.15

Єврокомісія виділяє 250 млн. євро допомоги Україні

Єврокомісія виділяє 250 млн. євро допомоги Україні

Брюссель, 21 квітня
Сьогодні Європейська Комісія від імені ЄС надала Україні кредит у розмірі 250 млн. євро. Це останній транш у рамках першої макрофінансової допомоги для України, загальна сума якої складає 610 млн. євро.
Мета програми з макрофінансової допомоги Україні – задовольнити нагальні фінансові потреби України, підтримавши одночасно економічну стабілізацію та порядок денний реформ в країні. Ця операція із макрофінансової допомоги підтримала, зокрема, реформи у сферах управління державними фінансами і боротьби проти корупції, торгівлі та оподаткування, енергетики та фінансовому секторі. Операції з надання макрофінансової допомоги є частиною ширшого залучення Євросоюзу у Східну Європу; вони слугують винятковим інструментом реагування на кризи, що є доступним для сусідніх країн.
«У ці складні часи Європа поряд з Україною – як політично, так і фінансово, – підкреслив Валдіс Домбровскіс, Віце-Президент Європейської Комісії. – Україна докладає значних зусиль для реформування економіки та врядування країни задля зміцнення своєї конкурентоздатності та наближення до правил і цінностей ЄС; ми зі свого боку підтримуємо країну у її боротьбі за незалежність і територіальну цілісність. Також, за допомогою макрофінансової допомоги, ЄС підтримує Грузію, аби допомогти Тбілісі розвивати свою економіку та зміцнити урядування».
Водночас, за словами П'єра Московічі, Європейського Комісара з економіко-фінансових справ, «у часи великих політичних і економічних проблем для України Європа продовжує підтримувати її за допомогою фінансової допомоги». «Наша підтримка допомагає Україні задовольняти нагальні фінансові потреби; вона зміцнить порядок денний структурних реформ в країні. Ці реформи водночас є вкрай важливими для стабілізації української економіки та створення умов для довготривалого економічного зростання для усіх українців», – відзначив Московічі.
Єврокомісія залучила кошти для сьогоднішнього траншу на фінансових ринках за допомогою приватного розміщення цінних паперів 14 квітня 2015 року. Це було зроблено за допомогою емісії амортизаційних цінних паперів на суму у 260 млн. євро з кінцевим терміном погашення у 15 років, 10-річним пільговим періодом та під 0,519% річних. З цієї суми 250 млн. євро були надані в борг Україні на таких самих умовах, пропонуючи довгий період погашення під достатньо привабливий розмір відсоткової ставки.
Решту коштів – 10 млн. євро – було використано для фінансування програми макрофінансової допомоги для Грузії.
Контекст
Макрофінансова допомога Україні
Перша операція з макрофінансової допомоги Україні, що впроваджується з 2014 року, складала 610 млн. євро у формі кредитів. Вона ґрунтується на рішеннях від 2002 і 2010 років. Перед сьогоднішнім платежем Єврокомісія вже здійснила два транші у рамках першої програми з макрофінансової допомоги: 100 млн. євро було виділено 20 травня 2014 року, 260 млн. євро – 12 листопада того ж року. Друга операція з макрофінансової допомоги Україні (із бюджетом в 1 млрд. євро) також була надана Києву у 2014 році: перший платіж у 500 млн. євро було здійснено 17 червня, а другий транш сплачено 3 грудня. Ця допомога є частиною ширшого пакету підтримки України, про який Єврокомісія оголосила 5 березня, а лідери ЄС підтримали під час саміту Євросоюзу 6 березня.
15 квітня 2015 року Європейський Парламент і Рада ЄС схвалили третю операцію з макрофінансової допомоги Україні, яку Єврокомісія запропонувала 8 січня 2015 року. Вона буде впроваджуватися щойно буде досягнуто угоду між ЄС і Україною щодо Меморандуму про розуміння, виокремлюючи політичну програму, що супроводжуватиме допомогу. Єврокомісія повинна мати можливість здійснити перший платіж у рамках нової операції з надання макрофінансової допомоги Україні приблизно в середині 2015 року.
Макрофінансова допомога – це винятковий інструмент реагування на кризи для сусідських країн-партнерів ЄС, які зіштовхнулися з відчутними проблемами платіжного балансу. Ця допомога є доповненням до підтримки, що надається МВФ та іншими донорами у контексті стабілізації та програми реформ, розпочатих країною-бенефіціаром.
Детальніша інформація:
Контакти з пресою:
Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)
Johannes BAHRKE (+32 2 295 86 15)
Audrey AUGIER (+32 2 297 16 07)
Запити з боку громадськості:
Europe Direct за допомогою телефону: 00 800 67 89 10 11 або за допомогою: email


Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.