07.12.15

Спільний прес-реліз після зустрічі Ради асоціації між Європейським Союзом і Україною

Спільний прес-реліз після зустрічі Ради асоціації між Європейським Союзом і Україною

У понеділок, 7 рудня, у Брюсселі відбулася друга зустріч Ради асоціації між ЄС і Україною.
Учасники зустрічі підбили підсумки у відносинах між Євросоюзом і Україною з часів першої зустрічі Ради асоціації, яка відбулася у грудні 2014 року. Також вони привітали відчутний прогрес, якого було досягнуто відтоді. Обидві сторони підтвердили важливість, яку вони надають партнерству, а також обопільному зобов'язанню щодо поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС на основі шани спільних цінностей та їхнього ефективного розвитку.
Учасники зустрічі привітали ратифікацію Угоди про асоціацію більшою частиною країн-членів ЄС і поділилися своїми очікуваннями щодо повного набуття угодою чинності.
Від 1 січня 2016 року Україна та Євросоюз тимчасово застосують частину Угоди про асоціацію, що стосується глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ). Україна та ЄС погодилися з потребою забезпечення повного виконання зобов'язань, взятих на себе у контексті ГВЗВТ, включаючи подальше зміцнення Україною своїх підготовчих зусиль. Також учасники зустрічі підбили підсумки тристоронніх перемовин щодо впровадження ГВЗВТ. Євросоюз і Україна вкотре підтвердили свою готовність продовжувати перемовини на міністерському та експертному рівнях, використовуючи гнучкі механізми, що їх пропонує ГВЗВТ. Вони підкреслили: будь-які віднайдені рішення мають шанувати відповідні положення і зобов'язання СОТ.
ЄС привітав відчутний прогрес, що його було досягнуто поточного року у впровадженні реформ. Зокрема, це стосується початку роботи Національного антикорупційного бюро і нової національної поліції; завершення процесу відбору на посаду антикорупційного прокурора; ухвалення Верховною Радою у першому читанні змін до Конституції щодо децентралізації та ухвалення закону «Про ринок природного газу», що має на меті привести газовий сектор України у відповідність до Третього енергетичного пакету.
Євросоюз привітав міцну політичну відданість української влади рухати процес реформ уперед – попри проблеми, з якими зіштовхнулася Україна, зокрема конфлікт на сході країни.
Учасники зустрічі визнали важливість швидкого і всеосяжного впровадження і зміцнення за короткий період часу нових політик і нової законодавчої бази, а також подальшого пришвидшення політичних та економічних реформ у таких сферах:
  • Конституція;
  • Боротьба проти корупції;
  • Судова система;
  • Державне управління;
  • Виборче законодавство;
  • Децентралізація
  • Сектор цивільної безпеки;
  • Управління державними фінансами;
  • Бізнесовий клімат.

Учасники зустрічі визнали, що реформи потрібно здійснювати насамперед в інтересах українського народу.
Євросоюз вкотре підтвердив свою непохитну відданість ідеї політичного і мирного розв'язання конфлікту на сході Україні, що ґрунтується на шані незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Цього, зокрема, можна досягти за допомогою повного впровадження усіма сторонами Мінських угод. У зв'язку із цим учасники зустрічі схвалили усі дипломатичні зусилля, що докладаються у рамках Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи. Вони нагадали, що тривалість економічних обмежувальних заходів Євросоюзу проти Російської Федерації пов'язана з повним виконанням Мінських угод. Окрім того, учасники зустрічі висловили занепокоєння у зв'язку із нещодавнім збільшенням кількості та тяжкості порушень режиму припинення вогню. Вони підкреслили, що усі заручники та особи, які незаконно утримуються і мають стосунок до конфлікту в східній Україні, включаючи Надію Савченко, мають бути звільнені у відповідності до Мінських угод.
Учасники Ради асоціації підкреслили потребу у подальшому розв'язанні проблеми, пов'язаної із гуманітарною ситуацію, що виникла через конфлікт. Вони заохотили Україну сприяти наданню гуманітарної допомоги у райони, уражені конфліктом, а також всеосяжно вирішувати проблеми і задовольняти довготривалі потреби внутрішньо переміщених осіб. Євросоюз висловив бажання збільшити підтримку роботам з розмінування території на сході України.
Обидві сторони висловили занепокоєння у зв'язку із погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, включаючи у межах кримськотатарської спільноти. Вони закликали надати повний, вільний і безперешкодний доступ до Автономної Республіки Крим і Севастополя для міжнародних працівників у сфері прав людини. Євросоюз вкотре підтвердив свою вимогу негайно звільнити Олега Сенцова і Олександра Кольченка і гарантувати їхнє безпечне повернення в Україну. ЄС нагадав, що не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією.
Україна і ЄС підбили підсумки прогресу, досягнутого у роботі над шаною прав людини і засадничих свобод. Вони погодилися із потребою продовжувати зусилля у цьому напрямі. Євросоюз привітав загальне добре проведення місцевих виборів в Україні, що відбулися 25 жовтня і продемонстрували прогрес у шані демократичних принципів.
Учасники зустрічі привітали прогрес України, що його країна наразі досягла у питання візової лібералізації. Обидві сторони очікують на наступний звіт про прогрес щодо впровадження Плану дій з візової лібералізації, який буде опубліковано пізніше поточного місця.
Окрім того, обидві сторони привітали перші ознаки економічної стабілізації в Україні. Вони закликали продовжувати впроваджувати розсудливу макроекономічну та фінансову політики.
Рада асоціації визнала відчутну фінансову підтримку у розмірі понад 7 млрд. євро, що надавалася Євросоюзом і європейськими фінансовими інституціями з 2014 року. Вона підкреслила, що ця фінансова підтримка допомогла Україні стабілізувати свою економіку, реформуючи її у відповідності до міжнародних стандартів і у такий спосіб поліпшуючи життя своїх громадян протягом довгого часу.
Учасники зустрічі привітали ухвалення 2 грудня нової програми ЄС із підтримки децентралізації із бюджетом у 97 млн. євро (90 млн. євро надійде з бюджету ЄС, 6 млн. євро надійде від Німеччини і 1 млн. євро – від Польщі). Також вони привітали додаткову підтримку у рамках Інструменту, що робить внесок у стабільність і мир, задля відновлення управління і миру у східній Україні (бюджет – 10 млн. євро).
Окрім того, обидві сторони привітали підписання Адміністративної угоди між Європейською оборонною агенцією і Міністерством оборони України. Угоду сьогодні підписали у рамках своїх повноважень Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні та Міністр оборони України Степан Полторак.
Обидві сторони очікують на застосування зміцненого мандату Консультаційної місії для сприяння реформі сектору цивільної безпеки в Україні (EUAM Ukraine), що має на меті краще задовольняти потреби України у її зусиллях з реформування сектору цивільної безпеки, беручи до уваги чинні безпекові виклики. Окрім того, Рада асоціації взяла до відома нещодавнє подовження на два роки роботи Місії Європейської Комісії з прикордонної допомоги Республіці Молдова і Україні (EUBAM), а також підписану угоду, що зміцнює мандат місії у аспектах Угоди про асоціацію і впровадження ГВЗВТ, що стосуються кордонів і митних зборів.
Як додаткова демонстрація поглиблення відносин, учасники зустрічі привітали приєднання України до програми «Креативна Європа» і прогрес щодо долучення країни до Програми ЄС з конкурентоздатності підприємств та малих і середніх підприємств (COSME). Також вони привітали спільну мету розпочати перемовини про надання Україні супутникових послуг, що ґрунтуються на Європейській супутниковій навігаційній програмі EGNOS. Обидві сторони позитивно оцінили прогрес України на шляху асоціації у Дослідницьку та навчальну програму Euratom на 2014-2018 роки, доповнюючи Програму ЄС із досліджень та інновацій «Horizon 2020», що сприятиме ефективній асоціації від 1 січня 2016 року.
Рада асоціації привітала реформи в енергетичній сфері, ініційовані поточного року, особливо, що стосується газового сектору. Вона підкреслила потребу у фіналізації нормативно-правової бази щодо регулювання енергетики і ринку електроенергії. Обидві сторони висловили готовність продовжувати співпрацю з питань енергоефективності, модернізації та використання української газотранспортної системи та сховищ, а також убезпечення постачань газу між Україною та Євросоюзом. Україна і ЄС очікують на започаткування перемовин з приводу Меморандуму про розуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства.
Нагадуючи про зобов'язання щодо укладання Угоди між Євросоюзом і Україною з приводу спільного авіаційного простору найближчим часом у 2015 році, зроблене під час XVII саміту між ЄС і Україною та останнього саміту Східного партнерства у Ризі, як про це йдеться в Угоді про асоціацію, ЄС поновлює своє зобов'язання щодо якнайшвидшого підписання цієї Угоди.
Також учасники зустрічі привітали спільне Повідомлення Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики та Європейської Комісії щодо перегляду Європейської політики сусідства, ухвалене 18 листопада. Вони висловили відданість ідеї його впровадження, підкреслюючи неконфронтаційний характер Європейської політики сусідства. Це стане об'єктом подальших дискусій у 2016 році; водночас робота продовжуватиметься і ґрунтуватиметься на чинних контрактних домовленостях. Диференціація та інтенсивніше залучення сторін будуть відмінною рисою оновленої Європейської політики сусідства.
Окрім того, Україна і ЄС підкреслили важливість ефективної стратегічної комунікації та погодилися на тісну співпрацю заради цієї мети, включаючи через новостворену Робочу групу ЄС зі стратегічних комунікацій, що зосереджується на Східному партнерстві та за його межами.
Зустріч пройшла під керівництвом Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Також Україну представляли міністри закордонних справ, економічного розвитку і торгівлі, юстиції та оборони. Своєю чергою, Євросоюз представляли Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні та Європейський Комісар з Європейської політики сусідства та перемовин про вступ Йоганнес Ган.

Joint Press Release following the Association Council meeting between the European Union and Ukraine

The EU-Ukraine Association Council held its second meeting on Monday 7 December 2015 in Brussels.
The Association Council took stock of developments in EU-Ukraine relations since the first Association Council held in December 2014 and welcomed the significant progress realised since. Both sides reaffirmed the significance they attach to the partnership, as well as their continued commitment to deepening the political association and economic integration of Ukraine with the EU on the basis of respect for common values and their effective promotion.
The Association Council welcomed the ratification of the Association Agreement by a large majority of Member States and looked forward to its full entry into force.
Ukraine and the EU will provisionally apply the Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) part of the Association Agreement as of 1 January 2016. Ukraine and the EU agreed on the need to ensure full compliance with the commitments undertaken in the context of the DCFTA, including by further enhancing Ukraine's preparatory efforts. The Association Council also took stock of the trilateral talks on DCFTA implementation. The EU and Ukraine reiterated their readiness to continue talks at the ministerial and expert levels by using the flexibilities offered by the DCFTA. They underlined that any solutions found must respect relevant WTO provisions and commitments.
The EU welcomed substantial progress in implementing reforms that have been achieved this year in particular the launch of work of the National Anti-Corruption Bureau and new national police, completion of the selection process of the Anti-Corruption Prosecutor, adoption by Verkhovna Rada in the first reading of amendments to the Constitution on decentralisation and adoption of the law "On natural gas market" aimed at bringing the gas sector of Ukraine in compliance with the Third Energy Package.
The EU welcomed the strong political commitment of the Ukrainian authorities to bring the reform process forward, despite the challenges faced by the country, notably the conflict in eastern Ukraine. 
The Association Council acknowledged the importance of swift and thorough implementation, and enforcement, of new policies and legislative frameworks and of further acceleration of political and economic reforms in the following areas in the short term:
  • constitution;
  • fight against corruption;
  • justice system;
  • public administration;
  • electoral legislation;
  • decentralisation;
  • civilian security sector;
  • energy;
  • public finance management;
  • business climate.

 The Association Council recognised that reforms have to be made first and foremost in the interest of Ukrainian people.
The EU reiterated its firm commitment to a political and peaceful solution to the conflict in eastern Ukraine based on the respect for Ukraine's independence, sovereignty and territorial integrity, including through the complete implementation by all sides of the Minsk agreements. In this regard, the Association Council endorsed all diplomatic efforts within the Normandy format and the Trilateral Contact Group, and recalled that the duration of EU economic restrictive measures against the Russian Federation is linked to the complete implementation of the Minsk agreements. Furthermore, it expressed concern over the recent increase in the number and gravity of cease-fire violations, and stressed that all hostages and illegally detained persons related to the conflict in eastern Ukraine, including Nadiya Savchenko should be released, in accordance with the Minsk agreements.
The Association Council highlighted the need to continue addressing the humanitarian situation resulting from theconflict and encouraged Ukraine to facilitate the delivery of humanitarian aid into conflict-affected areas as well as to comprehensively address the rights and longer term needs of Internally Displaced Persons. The EU expressed its willingness to step-up its support to de-mining activities in eastern Ukraine.
The Association Council expressed concern over the deterioration of the human rights situation in the Crimean peninsula, including that of the Crimean Tatar communityand called for the provision of full, free and unrestricted access to the Autonomous Republic of Crimea and the City of Sevastopol to international human rights actors. The EU reiterated its demand for the immediate release of Mr Sentsov and Mr Kolchenko and their safe return to Ukraine. The EU recalled that it does not recognise and continues to condemn the illegal annexation of Crimea and Sevastopol by the Russian Federation.
Ukraine and the EU took stock of the progress made in relation to the respect of human rights and fundamental freedoms, and agreed on the need for continued efforts. The EU welcomed the good overall conduct of the local elections held on 25 October 2015, demonstrating progress in the respect for democratic principles. 
The Association Council welcomed the progress made so far by Ukraine towards visa liberalisation. Both sides looked forward to the next progress report on the implementation of the Visa Liberalisation Action Plan, which will be published later this month. 
The Association Council welcomed the first signs of economic stabilization in Ukraine and called for a continued implementation of sound macroeconomic and financial policies.
The Association Council acknowledged the significant financial support of over €7 billion by the EU and European Financial Institutions provided since 2014. Itunderlined that this financial support is helping Ukraine stabilize its economy, reforming it in line with international standards and improving the livelihoods of its citizens over time. 
The Association Council welcomed the adoption on 2December 2015 of a new EU programme in support of decentralisation worth €97 million (€90M from the EU budget, €6M from Germany and €1M from Poland), as well the complementary support under the Instrument contributing to Stability and Peace for the restoration of governance and peacebuilding in the eastern part of Ukraine worth €10 million.
The Association Council also welcomed the signing of the Administrative Arrangement between the European Defence Agency and the Ministry of Defence of Ukraineby the High Representative Federica Mogherini in her capacity as Head of the European Defence Agency and the Minister of Defence of Ukraine Stepan Poltorak today.
Both sides looked forward to putting into practice the enhanced mandate of the EU Advisory Mission for Civilian Security Sector Reform (EUAM Ukraine) aiming at better responding to Ukraine's needs in its efforts to reform the country's civilian security sector, taking into account current security challenges. The Association Council also noted the recent extension by two years of the European Commission Border Assistance Mission to the Republic of Moldova and to Ukraine (EUBAM), as well as the agreement signed enhancing the mission's mandate in respect to border and customs related aspects of the Association Agreements and the implementation of the DCFTAs.
As additional demonstration of deepening relations, the Association Council welcomed Ukraine's accession to Creative Europe and progress towards the accession of Ukraine to the EU Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises, COSME as well as the shared aim to open negotiations to provide satellite-based Augmentation Services in Ukraine based on the European satellite Navigation Programme EGNOS. Both sides positively assessed the progress made towards the association of Ukraine to the Euratom Research and Training Programme 2014-2018 complementing the EU Programme on Research and Innovation "Horizon 2020", which will allow an effective association from 1 January 2016 onwards.
The Association Council welcomed the energy reforms initiated this year, in particular in the gas sector, and underlined the need to finalise the legislative framework on energy regulation and on electricity market. Both sides expressed readiness to continue cooperation on energy efficiency and the modernisation and operation of the Ukrainian gas transportation system and on storages and on securing gas supplies between Ukraine and the EU. Ukraine and the EU looked forward to the launching of the negotiations on a Memorandum of Understanding for a Strategic Energy Partnership.
Recalling the commitment made in the 17th EU-Ukraine Summit and the latest Summit of the Eastern Partnership in Riga to conclude the EU-Ukraine Agreement on Common Aviation Area, as referred to in the Association Agreement, at the earliest possible date in 2015, the EU renewed its commitment to a prompt signature of the Agreement. 
The Association Council welcomed the joint Communication of the High Representative and the Commission on the European Neighbourhood Policy (ENP) review adopted on 18 November and committed to its implementation stressing the non-confrontational nature of the ENP. It will be the subject of further discussion in 2016, while work will continue on the basis of existing contractual arrangements. Differentiation and enhanced ownership will be the hallmark of the reviewed ENP.
Finally, Ukraine and the EU stressed the importance of effective strategic communication and agreed to close cooperation to this end, including through the newly established EU Strategic Communications Task Force focused on the Eastern Neighbourhood and beyond.
The meeting was chaired by Mr Arseniy Yatsenyuk, Prime Minister of Ukraine. Ukraine was also represented by ministries of Foreign Affairs, Economic Development and Trade, Justice and Defence. The EU was represented by the High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Federica Mogherini and the Commissioner responsible for European NeighbourhoodPolicy and Enlargement Negotiations, Johannes Hahn.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.