15.12.21

[EU Delegation to Ukraine – General public newsletter] Team Europe: ЄІБ і ЄС об’єднують зусилля задля модернізації професійно-технічної освіти в Україні

Logo
Team Europe: ЄІБ і ЄС об'єднують зусилля задля модернізації професійно-технічної освіти в Україні

English version is below

  • Кредит від ЄІБ (58 млн євро) профінансує будівництво, капітальний ремонт і модернізацію наявних закладів ПТО у 9-ти областях, а також їхнє перетворення на центри професійної досконалості. 
  • Проєкт ЄІБ доповнює програму «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», що була започаткована у 2019 році та співфінансується ЄС, Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією.
  • Інвестиція також отримає додаткову підтримку – грант у 8,5 млн євро на технічну допомогу від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP).

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк Європейського Союзу, надасть кредит у 58 млн євро Міністерству освіти і науки України та підтримає модернізацію системи професійно-технічної освіти (ПТО) країни, що вже триває. Інвестиція від банку ЄС профінансує створення до 9-ти центрів професійної досконалості ПТО у 9-ти областях України: Чернігівській, Донецькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Києві, Одеській, Тернопільській, Волинській і Закарпатській, а також поліпшить умови перебування в навчальних закладах для понад 10 000 викладачів і студентів у країні.

Європейський Союз доповнив кредит грантом у 8,5 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства (NIP). Цей грант забезпечить надання технічної допомоги для ефективної підготовки проєкту, його ведення і реалізації процедур закупівель.

Ця операція ЄІБ є частиною заходів Team Europe в Україні, спрямованих на підтримку реформ і модернізацію системи освіти, а також зеленого і сталого соціально-економічного розвитку країни. Кредит доповнює впровадження програми Європейського Союзу «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», що фінансується спільно з урядами Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії.

Цей проєкт підтримує одну з головних цілей в межах оновлених пріоритетів регіону Східного партнерства після 2020 року – побудова стійких, сталих та інтегрованих економік, де особлива увага приділяється потребі інвестувати в людей, зокрема у молодь. Це одна з чотирьох основних фінансових угод у регіоні Східного партнерства, які поєднують кредити ЄІБ і гранти ЄС загальною сумою у 171 млн євро, що були підписані на Саміті Східного партнерства у Брюсселі.

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, відповідальна за фінансові операції з Україною, сказала: «Підтримка країн Східного партнерства залишається ключовим пріоритетом для банку ЄС. Ми прагнемо посилення їхньої економічної конкурентоспроможності, підвищення якості життя громадян, а також цілеспрямованої політики реформ відповідно до пріоритетів ЄС. Україна є основною країною-реципієнткою підтримки ЄІБ серед країн Східного партнерства, на неї припадає понад 60% кредитної діяльності ЄІБ у регіоні. Угода, підписана сьогодні, допоможе підтримати реформу професійно-технічної освіти в Україні. Ми переконані, що кредит ЄІБ і програма EU4Skills допоможуть зробити професійно-технічну освіту більш привабливою та престижною для української молоді, основою їхнього успішного кар'єрного шляху. Як кліматично-орієнтований банк ЄС, ми віримо, що цей кредит також сприятиме зеленій трансформації освітнього сектору в Україні завдяки підвищенню енергоефективності будівель закладів ПТО. Отже, він принесе користь молоді, викладачам і довкіллю».

Катаріна Матернова, заступниця керівника Генерального директорату з питань сусідства та переговорів із розширення та керівниця групи Європейської Комісії з підтримки України, сказала: «Європейський Союз активно підтримує реформи у секторі освіти в Україні. Створення багатогалузевих центрів професійної досконалості у сфері професійної освіти зробить ПТО більш привабливою для молоді та забезпечить отримання навичок, що відповідають потребам ринку праці. Це довгострокова інвестиція в освіту, що не лише сприятиме перетворенню закладів ПТО на бажаний освітній вибір для молоді, а й також матиме позитивний вплив на економічний розвиток України, підвищуючи конкуренцію та стимулюючи інновації».

Ольга Стефанішина, Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, зазначила: «Модернізація та розвиток професійної освіти – це необхідна інвестиція в економічний розвиток України. Завдяки співпраці з Європейським інвестиційним банком та за підтримки Європейського Союзу буде створено багаторівневі центри передового досвіду, які стануть опорою реформування системи професійної освіти та навчання України. Цей проєкт допоможе нам покращити умови навчання та викладання, забезпечити комфортне проживання в гуртожитках для студентів із сільської місцевості чи інших регіонів, підвищити якість освіти, збільшити зайнятість молоді та зменшити витрати».

Team Europe інвестує у сучасну систему освіти в Україні

Кредит ЄІБ за підтримки гранту ЄС профінансує будівництво нових регіональних центрів професійної досконалості ПТО, капітальний ремонт і модернізацію вже наявних закладів ПТО, включно з оновленням студентських гуртожитків. Модернізація також поліпшить енергоефективність будівель, зменшивши втрати енергії.

Модернізована інфраструктура ПТО надасть змогу молодим українцям отримати навички, затребувані на ринку праці, і легше знайти роботу. Фінансова операція допоможе знизити безробіття серед молоді у країні, прискорити економічне зростання, підвищити конкурентоспроможність місцевих компаній завдяки висококваліфікованому персоналу, а також стимулювати інновації.

 

Довідкова інформація:

Про ЄІБ:

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – це інституція довгострокового кредитування Європейського Союзу. Його власниками є держави-члени Євросоюзу. Банк надає доступ до довгострокового фінансування для розумного інвестування задля впровадження політик Європейського Союзу.

Про ЄІБ в Україні:

Європейський інвестиційний банк працює в Україні з 2007 року. Україна є основною країною-реципієнткою інвестицій ЄІБ серед країн Східного партнерства, на неї припадає понад 60% кредитної діяльності ЄІБ у цьому регіоні. Банк фокусується на сферах соціальної та економічної інфраструктури, транспорту та зв'язку, розвитку місцевого приватного сектору, енергоефективності, інновацій та протидії кліматичним змінам. Нині ЄІБ є одним із найбільших інвесторів в Україні з портфелем кредитів та гарантій на загальну суму понад 7 млрд євро.

Інвестиційна платформа сусідства (NIP) – це механізм, спрямований на підтримку країн-партнерів ЄС, які входять до Європейської політики сусідства, у їхніх прагненнях щодо кращого урядування, а також економічного та соціального розвитку шляхом поєднання кредитів від європейських фінансових установ (зокрема ЄІБ) із грантовими ресурсами з бюджету ЄС. Платформа переважно підтримує інфраструктурні проєкти в енергетичній, транспортній та екологічній галузях. Платформа також підтримує розвиток приватного сектору. Гранти технічної допомоги застосовуються для реалізації вже профінансованих проєктів, таким чином посилюючи узгодженість між проєктними рішеннями ЄІБ, реформами в країні, зокрема галузевими економічними реформами, а також загальними цілями Європейської політики сусідства.

EU4Skills – це програма підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програма впроваджується за підтримки ЄС і його держав-членів, зокрема Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії. Загальне фінансування програм становить 63 млн євро. EU4Skills має на меті модернізацію закладів професійно-технічної освіти, а також проведення тренінгів для керівників і викладачів закладів у 7-ми пілотних областях: Чернівецькій, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Вінницькій і Запорізькій. Період програми: 2019–2023 роки. EU4Skills впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у співпраці з фінськими, польськими та естонськими партнерами, а також німецьким державним банком розвитку Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

 

Контакти для преси:

Ольга Сушицька, o.sushytska@ext.eib.org, тел.: +38 067 243 63 55

Офіційний сайт: www.eib.org/press - Пресофіс: +352 4379 21000 – press@eib.org

_____________

 

Team Europe: EIB and the EC join forces to modernise vocational education in Ukraine

 

  • An EIB loan (€58 million) will finance the construction, renovation and upgrade of existing VET schools in up to nine oblasts and their transformation into Centres of Excellence.
  • The EIB operation complements the EU4Skills: the Better Skills for Modern Ukraine programme launched in 2019, and co-funded by the EU, Germany, Finland, Poland and Estonia.
  • The investment will benefit from an €8.5 million grant for technical assistance from its Neighborhood Investment Platform (NIP).

 

The European Investment Bank (EIB), the bank of the European Union, will lend €58 million to the Ministry of Education and Science of Ukraine and finance ongoing modernisation of the country`s vocational education and training (VET) system. The investment from the EU bank will finance establishment of up to nine VET centres of excellence in up to nine oblasts of Ukraine - Chernihiv, Donetsk, Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivsk, City of Kyiv, Odesa, Ternopil, Volyn and Zakarpattia, and improve educational facilities for over 10,000 teachers and students in the country.

The European Union complemented the loan with €8.5 million grant from its Neighbourhood Investment Platform (NIP). This grant will provide valuable technical assistance for efficient project preparation and implementation and procurement.

This EIB operation is a part of Team Europe activities in Ukraine supporting reform and modernisation of country`s educational system and green and sustainable social and economic growth. The loan supplements implementation of the EU4Skills: Better Skills for Modern Ukraine program of the European Union, co-funded with the governments of Germany, Finland, Poland and Estonia.

This project supports one of the key objectives of the EaP's revised priorities for post 2020, building resilient, sustainable and integrated economies where the need to invest in people, particularly youth is emphasized. It is one of the four major financing agreements in the region combining EIB loans and EU grants worth a total of 171 million that were finalised in the margins of the EU – Eastern Partnership Summit in Brussels.

EIB Vice-President Teresa Czerwińska, who is responsible for operations in Ukraine, said: "Support for Eastern Partnership countries remains a key priority for the EU bank. We are working towards strengthening their economic competitiveness, increasing their citizens' quality of life, and implementing policy reforms in line with EU priorities. Ukraine has been the main recipient country of EIB support in the Eastern Neighbourhood, accounting for more than 60% of EIB lending activity in this region. The agreement signed today will help support the reform of vocational education and training in Ukraine. We are confident that the EIB loan and the EU4Skills programme will help make vocational education more attractive and prestigious for Ukrainian youth to chart their successful career paths. As the EU climate bank, we believe that this loan will also contribute to the green transition of the education sector in Ukraine by enhancing the energy efficiency of VET buildings. Thus, it will be beneficial for youth, teachers and the environment."

Katarína Mathernová, Deputy Director-General for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations, Head of the Support Group for Ukraine, said: "The European Union actively supports reforms in the education sector in Ukraine. The creation of multi-sector centres of excellence in vocational education will make VET more attractive for young people and ensure skill acquisition in line with labour market needs. This is a long-term investment in education that will not only contribute to the transition of VET schools towards becoming an attractive educational pathway for young people, but will also have a positive impact on the economic development of Ukraine, enhancing competition and boosting innovations in the country."

Olha Stefanishyna, Deputy Prime Minister for European and Euro-Atlantic Integration of Ukraine, said: "Modernisation and development of vocational education is a necessary investment in the economic development of Ukraine. Thanks to cooperation with the European Investment Bank and with the support of the European Union, multi-level centers of excellence will be established to support the reform of Ukraine's vocational education and training system. This project will help us to improve the conditions of teaching and learning, to provide comfortable living in dormitories for students from rural areas or other regions, to improve the quality of education, increase youth employment and reduce costs."

Team Europe invests in a modern education system for Ukraine

The EIB Loan supported by the EU grant will finance construction of new regional VET Centers of Excellence, substantial renovation and upgrade of existing VET schools, including improvements to student dormitories. Renovation will also improve energy efficiency of buildings reducing waste of energy.

Modernised VET infrastructure will allow young Ukrainians to acquire skills sought after on the local job market and find jobs easier. The operation will help reduce youth unemployment in the country, accelerate economic growth, increase competitiveness of local companies through skilled workforce and boost innovation.

 

Background information:

About the European Investment Bank (EIB) is the long-term lending institution of the European Union owned by its Member States. It makes long-term finance available for sound investment in order to contribute towards EU policy goals.

About the EIB in Ukraine:

The EIB has worked with Ukraine since 2007. Ukraine has been the main recipient country of EIB support in the Eastern Neighbourhood, accounting for more than 60% of EIB lending activity in this region. The Bank focuses on social and economic infrastructure, transport and connectivity, local private sector development, energy efficiency, climate action and innovation. Today, the EIB is one of the largest investors in Ukraine with signed projects of above €7 billion.

About the EU Neighbourhood Investment Platform (NIP): NIP supports EU partner countries of the European Neighbourhood Policy (ENP) in their efforts towards better governance and economic and social development, through matching loans from  European public finance institutions (including EIB) with Community grants. NIP supports infrastructure projects mainly in the energy, transport and environment sectors. The NIP  also supports development of the private sector. Technical assistance (TA) grants are used to improve the implementation of financed projects, thereby enhancing policy coherence between EIB project decisions, country and sectoral economic reforms and overall  ENP objectives.

About EU4Skills: EU4Skills is a programme to support the reform of vocational education and training in Ukraine. The programme is supported by the EU and its member states, namely Germany, Finland, Poland and Estonia. Total funding for the programme is €63 million. EU4Skills is aimed at modernising vocational education and training institutions, training school managers and teachers in seven pilot oblasts: Chernivtsi, Lviv, Mykolaiv, Poltava, Rivne, Vinnytsia and Zaporizhia. The programme's duration is 2019-2023. EU4Skills is implemented by Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) in close cooperation with its Finnish, Polish and Estonian partners; as well as Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

 

Press contacts

Olga Sushytska, o.sushytska@ext.eib.org, tel.: +380672436355

Website: www.eib.org/press - Press Office: +352 4379 21000 – press@eib.org

Читати далі

Ukraine

101 Volodymyrska St. Kyiv, 01033 Ukraine

facebook twitter youtube rss
View this email in your browser
Data Protection

Немає коментарів:

Дописати коментар

Пожалуйста, воздержитесь от не нормативной лексики.